Všichni milovníci vína mají jistě svou oblíbenou odrůdu. Návštěva jiné země jim dává možnost ochutnat místní víno, a to nejen při posezení s přáteli. Víno bylo a stále ještě je podáváno k jídlu, a ne všechna vína jsou pro daný pokrm vhodná. Jaké víno z Moravy si tedy dopřát například k drůbežímu masu nebo sýrům, mořským plodům nebo dezertům?
Při párování vína s pokrmem se člověk musí řídit základním pravidlem. Tmavá masa a zvěřina a červené víno tvoří dokonalou kombinaci, která pak dává prostor chuťovým buňkám každého milovníka dobrého jídla a pití. Bílé víno je zase skvělé k drůbežímu masu, masu vepřovému a k rybám. Zapamatovat by si měl každý i pravidlo, že čím jemnější a lehčí jídlo je, tím je pro něj vhodnější i ušlechtilejší víno. Kořeněné pokrmy, výrazné či ostré a s česnekem nebo s cibulí se mohou podávat s jakýmkoliv druhem vína. Někdo tato pravidla vlastně ani nezná, což je škoda.
Skvělou volbou pro gurmány, kteří milují třeba husí játra, studené mísy nebo šunku, je Tramín nebo Burgundské bílé. Ryzlink rýnský je podáván nejen k mořským, ale i ke sladkovodním rybám, humrovi nebo krabům. Klasické červené Rulandské modré si mohou vinaři dopřát k rostbífu.
Ušlechtilý a božský nápoj, jakým je víno si jistě zaslouží hodně pozornosti. Víno z Moravy totiž dokáže člověka odměnit. Nemůže se pít jako voda, ale pomalu a s každým douškem se člověk dostane na vrchol své jedinečnosti. Samozřejmě se to nesmí nikterak přehánět. Moudré přísloví praví, že po první sklence je člověku jako ptáku, po dvou až třech je silný a odvážný jako lev, po dalších sklenkách tropí však hlouposti.
Máte jakékoliv dotazy k vínu? Kontaktujte www.vinarstvidolezal.cz
Sanační, stavební a zednické práce